Skip to main content

Innovatieve proef met Kaumera voor sterkere dijken

Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt of uit restwater gewonnen Kaumera dijken kan versterken.

Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt samen met Bureau Waardenburg en het kennisprogramma Lumbricus of de uit restwater gewonnen Kaumera de dijken kan versterken. Eerder is al onderzocht dat de biobased grondstof Kaumera goed vocht in de grond kan vasthouden. Daardoor wordt de bovenlaag stabieler. Deze eigenschappen komen goed van pas als het gaat om het stevig houden van de grasmat op de dijken in tijden van droogte. 

Afgelopen voorjaar zijn diverse potproeven met en zonder Kaumera gedaan op kleine oppervlakten grond. De resultaten hiervan geven voldoende vertrouwen om de proef nu ook op grotere schaal te houden. In het voorjaar van 2025 wordt gestart met het aanleggen van proefvakken, het inspuiten van Kaumera en het aanbrengen van compost. De proef vindt plaats op het binnentalud van de Bevermeerdijk in Angerlo en duurt tot 2029.

Klimaatverandering

Door de veranderende klimaatomstandigheden zien we steeds vaker droogteschade aan de grasmat op dijken. Met de proef kan het waterschap onderzoeken of Kaumera helpt bij de worteldiepte, het vasthouden van water en de variatie in plantensoorten op de grasmat. Hierdoor blijft de dijk sterker en daardoor veiliger bij hoogwater. 

Kaumera houdt vocht vast

Kaumera wordt al een tijdje gewonnen uit het proceswater van zuivelfabriek Friesland Campina. Dit doet Waterschap Rijn en IJssel in samenwerking met meerdere waterschappen en marktpartijen. Kaumera houdt vocht vast en helpt planten beter te groeien. In verschillende proeven, zoals bij het planten van bomen, heeft Kaumera laten zien dat het helpt om de bodem vocht vast te laten houden. 

 www.kaumera.com