Vivianiet
Vivianiet is een ijzerfosfaatverbinding. Het wordt gevormd in rioolwaterzuiveringsinstallaties die ijzerzouten gebruiken om fosfaat uit rioolwater te verwijderen.
Page content
Hoe wordt vivianiet gewonnen?
Vivianiet ontstaat door een natuurlijk proces. In de vergistingtank van een rioolwaterzuiveringsinstallatie binden aanwezig ijzer en het fosfaat zich met elkaar tot vivianietkristallen. De vivianiet kan uit het uitgegiste slib worden geoogst. Door bijvoorbeeld ijzerslib uit de drinkwaterproductie aan de gistingtank toe te voegen, wordt de vorming van vivianiet verder gestimuleerd.
Het teruggewonnen vivianiet is te gebruiken als ijzermeststof. Bijvoorbeeld om ijzerchlorose te behandelen. Het kan ook worden opgesplitst in een ijzergrondstof voor de productie van coagulatiemiddelen en een fosfaatgrondstof voor de productie van kunstmest. Er wordt ook gekeken naar andere mogelijke hoogwaardige toepassingen voor vivianiet.
Onderzoek en ontwikkelingen
Wetsus doet onderzoek naar het winnen van Vivianiet. In Duitsland en Denemarken zijn pilots gedaan. In de zomer van 2024 wordt dezelfde pilot uitgevoerd op rioolwaterzuiveringsinstallatie Hoensbroek in Nederland. Op deze wijze wordt voldoende product gemaakt dat nodig is voor de markt om te onderzoeken of dit een interessante grondstof voor hun kan zijn. Waterschap Brabantse Delta treft voorbereidingen voor een demonstratie-installatie op rioolwaterzuivering Nieuwveer.
Bron afbeelding: Wetsus