Groene CO2
Alle 21 waterschappen produceren op hun rioolwaterzuiveringen biogas uit het vergisten van zuiveringsslib.
Page content
Wat is groene CO₂?
Waterschappen kunnen dit biogas opwerken tot groen gas van aardgaskwaliteit en leveren het aan het gasnet, waarmee ze bijdragen aan de verduurzaming van onder andere regionale huishoudens. Bij de opwerking van biogas naar groen gas wordt ook CO₂ geproduceerd. Dit koolzuurgas wordt vervolgens gereinigd en vloeibaar gemaakt. Het resultaat is een schoon en groen alternatief voor "grijs" CO₂.
Onderzoek en ontwikkelingen
In 2024 produceren twee waterschappen vloeibaar CO₂ dat wordt geleverd aan eindgebruikers, doorgaans in de glastuinbouw. De glastuinbouw gebruikt dit koolzuurgas om gewassen sneller te laten groeien.
Omdat het gas zeer zuiver is, is de verwachting dat het in de toekomst gecertificeerd wordt. Deze certificering zal in lijn zijn met normen die gelden voor hoogwaardigere industriële toepassingen, maar bijvoorbeeld ook voor gebruik in de watersector zelf. Dit zorgt voor kwaliteit en leveringszekerheid, wat van groot belang is voor de waterschappen vanwege de beperkte afname in de glastuinbouw buiten het groeiseizoen.