Skip to main content

Cellulose

Iets wat nadrukkelijk aanwezig is in rioolwater is toiletpapier. Eenmaal doorgespoeld breekt het, op zijn weg naar de rioolwaterzuivering, af in kleine stukjes cellulosevezel nog van goede kwaliteit zijn en geschikt voor hergebruik.

Hoe wordt cellulose teruggewonnen?

De zeefinstallaties die wc-papier uit rioolwater halen werken met een doek of plaat voorzien van gaatjes van 0,25 mm tot 1,5 mm. Onopgeloste bestanddelen uit rioolwater blijven op het doek of de plaat achter en vormen een laag die voor een aanvullende filterende werking zorgt. Deze laag wordt periodiek afgeroomd en als zeefgoed opgevangen in bijvoorbeeld containers. Er zijn diverse leveranciers voor zeefinstallaties beschikbaar.

Er zijn speciale zeefinstallaties ontwikkeld die cellulose uit rioolwater filteren voor toepassing in andere producten.

Waar wordt cellulose voor gebruikt?

Cellulose uit zeefgoed kan ingezet worden als vervanger van oud papier of van 'virgin' vezels uit hout. Afhankelijk van het product waarin je de vezels toepast, kan er nog een hygiƫnisatiestap nodig zijn.

  • Cellulose uit rioolwater is reeds met succes toegepast als afdruipremmer in asfalt. De vezels fungeren als bindmiddel tijdens de aanleg, als het asfalt nog vloeibaar is.
  • De cellulose kan worden toegepast als isolatiemateriaal in de bouw of als toeslagstof worden ingezet bij het maken van plaatmateriaal (denk aan MDF).
  • Van de cellulose is in een combinatie met hars of oud plastic een composiet te maken, een op kunststof lijkend product dat in diverse vormen kan worden gegoten.
  • In combinatie met mycelium, een draden vormende schimmel, kan van de cellulose een op piepschuim lijkend product worden gemaakt. Dit is toepasbaar als verpakkings- of isolatiemateriaal.
  • Cellulose kan via pyrolyse omgezet worden in actief kool en weer op de rwzi toegepast worden voor het verwijderen van medicijnresten. Ook is het mogelijk om zeefgoed te verzuren, waarna het gebruikt kan worden voor nutriĆ«ntenverwijdering in de beluchtingstank.

Energie

Zeefgoed is meer dan alleen cellulose, de organische fractie laat zich bijvoorbeeld prima vergisten. Een verwerkingsroute van zeefgoed naar biogas en groengas is daarom te overwegen, ook al is het een minder circulaire toepassing. Het draagt wel bij aan de doelstelling van de waterschappen om energieneutraal te worden en los te komen van fossiel aardgasverbruik. In dit geval ontwerp je een zeefinstallatie die zoveel mogelijk op onopgeloste bestanddelen filtert en niet selecteert op alleen cellulosevezels.

Wetgeving

Om hergebruik van cellulose uit rioolwater formeel mogelijk te maken, moet er een einde afvalstatus aan worden verleend. Daartoe wordt de cellulose onderzocht op de aanwezigheid van pathogenen, medicijnresten, zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en zware metalen. Afhankelijk van de beoogde toepassing voor de cellulose kan de norm daarvoor verschillen. Dit traject wordt nu doorlopen, in samenwerking met onder andere Rijkswaterstaat en het RIVM.

Printpasta gemaakt door Omlab bestaande uit cellulose, calciet en Kaumera. 

Cellulose printpasta gemaakt door Omlab