Direct naar content

De zuivering in ’s-Hertogenbosch speelt sinds het voorjaar van 2018 een belangrijke rol in duurzame energievoorziening.

Projectgegevens

Naam

Ferdinand Kiestra

Organisatie

Waterschap Aa en Maas

Het waterschap grijpt de renovatie aan om zoveel mogelijk biogas te halen uit het slib, het restproduct van een zuivering.De zuivering in ’s-Hertogenbosch wordt zo volledig energieneutraal: er wordt net zoveel groene energie geproduceerd als nodig is voor het zuiveringsproces.

Het biogas is bestemd voor de HEINEKEN Brouwerij ’s-Hertogenbosch en voor de Afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch. HEINEKEN gebruikt het biogas voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces. De Afvalstoffendienst laat haar vuilniswagens op het groene gas rijden. De opwekking van het biogas komt mede tot stand dankzij de warmte uit de biomassacentrale van de Afvalstoffendienst.

Deze Bossche samenwerking is een uniek, duurzaam initiatief. Het waterschap levert net zoveel biogas als het gemiddeld gasverbruik van zo’n 3000 huishoudens per jaar. HEINEKEN neemt vanaf 2019 jaarlijks 4,7 miljoen kuub biogas af. De Afvalstoffendienst jaarlijkse circa 600.000 m3. Goed voor ruim 30 schone vuilniswagens in en om ’s-Hertogenbosch. De samenwerking vindt zijn oorsprong bij de Bossche Energie Coalitie (BEC). A smart green city, dat is de gedeelde ambitie van alle leden.

Bekijk hier een filmpje over biogas uit afvalwater voor Heineken

Extra energie dankzij extra slib  

Ook het slib van de zuiveringen in Asten, Aarle-Rixtel, Vinkel en Dinther gaat straks naar ‘s-Hertogenbosch. Ook dat komt ten goede aan Den Bosch:

Zuivering wordt ook grondstoffenfabriek  

Afvalwater is geen afval, maar bron van energie, schoon water en grondstoffen. Op de rioolwaterzuivering van Den Bosch wordt straks ook een belangrijke grondstof uit het rioolwater gehaald: fosfaat. Dit wordt toegepast worden als groene meststof in de landbouw.

Tekening van een klimaatneutraal 's-Hertogenbosch waarop te zien is hoe warmte wordt omgezet in biogas